Previous slide
Next slide

Situația financiară

Am găsit Primăria în faliment

În octombrie 2020, când mi-am luat mandatul în primire, am găsit Primăria Capitalei în faliment. Faliment produs de administrațiile PSD.

În ultimii trei ani și jumătate, am reușit să îmbunătățim radical situația financiară a orașului. De la a nu avea niciun ban în conturi, la a deveni un partener de încredere pentru bănci și parteneri comerciali.

Cum am făcut asta? A fost o muncă serioasă și multă determinare. O muncă invizibilă, dar extrem de necesară.
În 2020, am fost la un pas să nu mai putem plăti ce datorăm. Cu ajutorul unui împrumut important de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, am reușit să scoatem Primăria din faliment. Pe atunci, datoriile Bucureștiului erau uriașe – în jur de 3 miliarde de lei, iar conturile bancare ale administrației erau blocate.

De la faliment, la partener de încredere

Pe repede înainte, în octombrie 2023, organizația care evaluează cât de sigur ești pentru a ți se împrumuta bani – numită Fitch – ne-a dat un semn mare de „da”, spunând că stăm bine și ne planificăm cheltuielile inteligent. Scorul Fitch obținut de București a fost patru trepte peste cel al țării. A fost un semnal pentru administrația noastră că ne-am pus serios la punct.
În noiembrie 2023, am primit undă verde pentru un împrumut mare de la Banca Europeană de Investiții, care alături de bani europeni, ne ajută să aducem orașul la un nou nivel – modernizând liniile de tramvaie și rețeaua de termoficare.

Măsuri luate pentru sănătatea financiară a Primăriei

Am eliminat 15 dintre companiile orașului – create de PSD ca să le căpușeze, mai ales dintre acelea care consumau bani fără să aducă mare lucru înapoi.

Am folosit un sistem care ne-a permis să echilibrăm conturile, aducând bani când aveam mai mare nevoie.

Am reușit să obținem ajutor și pentru termoficarea orașului, ceea ce a fost mai mult decât necesar.

Am folosit împrumuturi inteligent, doar cât și unde era nevoie, fără a ne întinde mai mult decât ne ține plapuma.

În tot acest timp, am făcut și niște mișcări inteligente pentru a nu plăti mai mult decât trebuie, ca de exemplu, am reușit să nu mai plătim TVA pentru subvenția de la transportul public și am împărțit datoriile Bucreștiului în rate mai mici, ca să nu ne copleșească.