Previous slide
Next slide

Parcuri și spații verzi

Spațiul verde din București, care include atât terenurile desemnate ca atare în Planul Urbanistic General, cât și terenurile amenajate drept spații verzi, este insuficient. Mai mult, Bucureștiul se confruntă cu situația unică de a nu avea terenuri extravilane disponibile pentru amenajarea ca spații verzi.

Protecția spațiilor verzi este vitală

Protejarea spațiilor verzi existente este crucială pentru Capitală, atât din perspectiva combaterii poluării, cât și a temperaturilor ridicate din timpul verii, tot mai frecvente în ultima vreme.
Agresiunea sistematică asupra spațiilor verzi a fost declanșată de Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) de sector, care prevedeau dispariția a aproape 600 de hectare de spațiu verde. Suspendarea administrativă a acestor planuri, analiza lor sub aspectul legalității și numeroasele litigii în care Municipalitatea a apărat o poziție legală au redus semnificativ impactul administrativ al PUZ-urilor de sector.
Este esențial ca Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefectul să intervină în conformitate cu legea în cazul PUZ-urilor de sector pentru a proteja aceste spații verzi – vitale, dar insuficiente.
În secțiunea Urbanism poți afla mai multe despre asaltul Mafiei imobiliare asupra spațiilor verzi.

Refacerea marilor parcuri

După 50 de ani fără reparații, Podul din Parcul Tineretului a fost reabilitat. De asemenea, Podul Mare din Cișmigiu a fost reabilitat în 2023. Cuva mare a lacului Cișmigiu este în proces de reabilitare, cu finalizarea preconizată pentru iunie 2024.
Am înlocuit sistemele de irigații în Parcul Cișmigiu și ale spațiilor verzi de la Ateneu și Teatrul Național. Sisteme de irigație sunt în curs de refacere în Parcurile Herăstrău, Izvor și Carol, salvând în total 40.000 m² de spațiu verde.
Lucrările la malurile lacului din Parcul Herăstrău sunt în curs, având alocat un buget specific. Aleile din Parcurile Cișmigiu, Tineretului și Herăstrău au fost reparate, după decenii de neglijență. Lucrările continuă.

Locuri de joacă

Am reamenajat complet 10 locuri de joacă și 10 terenuri de sport în Parcurile Cișmigiu, Bordei, Tineretului și Circului.
Până la sfârșitul anului 2024, alte 30 de locuri de joacă vor fi renovate.

Parcul Văcărești devine al Capitalei

Primăria Municipiului București a preluat administrarea Parcului Văcărești în 2021, implementând o serie de măsuri legale și practice, inclusiv instalarea posturilor de pază, colectarea a aproximativ 150 de tone de deșeuri și înlocuirea infrastructurii deteriorate, cum ar fi foișoarele și turnul de observare.

În 2023, 30.000 de elevi au participat la activitățile din cadrul proiectului Săptămâna Verde, care a inclus tururi ornitologice ghidate, prezentări ale Parcului Natural Văcărești și ateliere de creație pe teme ecologice pentru copii.