Previous slide
Next slide

Cultură – Comunitate

Evenimente care ne-au adus impreună

În cadrul programului „Străzi Deschise”, am organizat 2.000 de evenimente artistice la care au participat peste 2 milioane de bucureșteni, în ultimii 3 ani.
30 de instituții de cultură, educație și tineret, companii private, instituții media și instituții publice s-au implicat în organizarea acestui proiect, care s-a extins în ultimii 2 ani și pe străzile din cartiere, nu doar în centrul orașului.

Arena Națională

În 2021, Arena Națională a găzduit mai multe meciuri ale Euro 2020, fiind apreciată de UEFA pentru calitatea stadionului, a gazonului, organizarea locală și echipele de voluntari. Federația Română de Fotbal împreună cu Primăria Capitalei și Guvernul României au aplicat pentru organizarea finalei Europa League 2026 sau 2027 la Arena Națională.
În 2022, Arena Națională a găzduit două festivaluri de muzică de anvergură, iar în 2023 concerte ale trupelor Guns N’ Roses și Depeche Mode.
Încasările Arenei în 2023 au fost de 1 milion de euro.
Pentru 2024, sunt planificate două concerte cu Coldplay, un concert cu Ed Sheeran și un meci demonstrativ al Generației de Aur a fotbaliștilor români.

Spații ale culturii refăcute

Am redeschis Teatrul Ion Creangă, după 15 ani de blocaj a lucrările de reparații. În decembrie 2023, actorii s-au întors acasă și au jucat primele piese pentru copii într-o sală modernă și sigură, având autorizație ISU conform standardelor noi.

Lapidarium Văcărești – finalizăm clădirea din cadrul Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, în iunie 2024. Aici vor fi două săli expoziționale care vor găzdui fresce, machete, relevee și alte piese de artă și documentare, precum și un foaier și o Sală Auditorium cu 200 de locuri, destinată evenimentelor culturale.

Hanul Solacolu – Începe lucrările de conservare și protejare a acestui edificiu istoric de pe Calea Moșilor vechi. Hanul, construit de frații Solacolu în 1859, a fost inițial prima fabrică de paste făinoase din București, cu prăvălii prevăzute pe fațada exterioară.

Pentru tineri

Vocea Teatrului Licean
Am pornit festivalul “Vocea Teatrului Licean Bucureștean”, ca o platformă de dialog între tineri și artiștii teatrelor municipale bucureștene. Adresată trupelor de teatru formate în cadrul liceelor bucureștene, acestea primesc mentorat din partea personalului din teatrele din subordinea CGMB și participă la concurs.
De la prima ediție a festivalului în 2021, la care au participat șase licee bucureștene coordonate de cinci teatre, la ultima ediție numărul de trupe de liceu a ajuns la 26.

Programul VOCAȚIA TA ( prin PROEDUS)
Anul trecut, peste 120.000 de elevi, părinți și profesori au fost implicați în acest program de orientare școlară și carieră oferit gratuit elevilor bucureșteni.
Elevii din clasele V – XII beneficiază de un plan individual personalizat de orientare școlară, consiliere în alegerea unei cariere potrivite, la care se adaugă și o componentă unică, devenită tradiție în rândul elevilor bucureșteni – Târgul Educațional, unde ofertele educaționale a peste 100 de licee, 56 de facultăți și operatori economici au putut fi consultate fizic și pe unica platformă digitală dedicată toe.hubproedus.ro.